pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Ajran – turecki napój mleczny z koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Świetny na kaca, do pikantnych potraw i w letnie dni.

Ajran – turecki napój mleczny z koperkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ajran – turecki napój mleczny z koperkiem

 

  • jogurt grecki 400g
  • koperek świeży 1 łyżeczka
  • woda 500ml
  • mięta parę liści
  • sól ½ łyżeczki

Sposób przygotowania:

Ajran – turecki napój mleczny z koperkiem
Dobry ajran musi być zrobiony z dobrego jogurtu. Najlepszy do gęsty jogurt taki typu greckiego. Najlepiej dziesięcioprocentowy. Jogurt wyjmujemy z kubeczka i przekładamy do wysokiego naczynia. Koperek świeży lub mrożony drobno siekamy. Dodajemy do wysokiego naczynia z jogurtem. Odkręcamy kran. Wodę wlewamy do naczynia filtrującego wodę. Przefiltrowaną wodę dodajemy do wysokiego naczynia z jogurtem greckim i koperkiem. Dodajemy listki mięty oraz sól. Całość blend ujemy do powstania piany. Im więcej piany tym lepiej. Dekorujemy listkiem mięty i gotowe.
Ajran – turecki napój mleczny z koperkiem
Do jogurtu greckiego dodajemy posiekany koperek
Ajran – turecki napój mleczny z koperkiem
Wlewamy wodę, wsypujemy sól i listki mięty
Ajran – turecki napój mleczny z koperkiem
Całość miskujemy blenderem, aż powstanie pianka