marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ananas w curacao.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Ananas obrać,opłukać w letniej wodzie i wyciąć twardy środek .Miękkie kawałki namoczyć w likierze.Podawać w pucharkach z bitą śmietaną.

Ananas w curacao.

Składniki:

Ananas w curacao.

 

  • 1 średni ananas,(na 4 porcje):
  • 100 ml.curacao,
  • 200 ml.kremówki,
  • fix do kremówki,
  • łyżka cukru.

Sposób przygotowania:

Ananas w curacao.
Ananas obrać ostrym nożem z twardej skorupy,usunąć pióropusz,a następnie umyć w bieżącej wodzie i pokroić na plastry,a te naciąć w czterech miejscach i obkroić tak,aby został twardy środek,który następnie wyrzucić.Miękkie kawałki owocu wrzucić do średniej miski lub talerza,zalać likierem curacao i widelcem przewracać kawałki miąższu w obie strony.Wlać kremówkę do szklanej miski i ubijać na sztywno,dodając fixu oraz łyżkę cukru,dopóki nie zgęstnieje.Wstawić miskę z ubitą kremówką do lodówki,nakryć talerzem,aby nie przeszła zapachami z lodówki.W tym czasie przełożyć kawałki ananasa do 4 pucharków.wyjąć z lodówki ubitą śmietanę i przełożyć łyżką do czarek z owocami.Podawać od razu.