Sposób przygotowania:
Ananas w curacao.
Ananas obrać ostrym nożem z twardej skorupy,usunąć pióropusz,a następnie umyć w bieżącej wodzie i pokroić na plastry,a te naciąć w czterech miejscach i obkroić tak,aby został twardy środek,który następnie wyrzucić.Miękkie kawałki owocu wrzucić do średniej miski lub talerza,zalać likierem curacao i widelcem przewracać kawałki miąższu w obie strony.Wlać kremówkę do szklanej miski i ubijać na sztywno,dodając fixu oraz łyżkę cukru,dopóki nie zgęstnieje.Wstawić miskę z ubitą kremówką do lodówki,nakryć talerzem,aby nie przeszła zapachami z lodówki.W tym czasie przełożyć kawałki ananasa do 4 pucharków.wyjąć z lodówki ubitą śmietanę i przełożyć łyżką do czarek z owocami.Podawać od razu.