Słownik kulinarny

a

Ananas

Ananas
fot. Fotolia
Pochodzenie: jest gatunkiem rośliny uprawnej pochodzącej z Ameryki Południowej. Uprawiana jest głównie na Hawajach, Filipinach,  w Meksyku i Brazylii, gdzie występuje również w stanie dzikim.
Opis:
Owoce  barwy brunatnozielonej, a dojrzałe złotawożółte, nie zawierają nasion. Ich masa waha się od 1 do 2 kg, chociaż zdarzają się okazy dochodzące do 5 kg. Nazywany jest królewskim owocem.
 
Ananas jest zdrowym, soczystym owocem o aromatycznym, intensywnym zapachu. Jest źródłem   wielu cennych składników odżywczych, a przy tym mało kaloryczny. Dostarcza dla organizmu witaminy i minerały oraz błonnik. Bardzo ważnym związkiem jest bromelina – grupa enzymów rozkładających białko i ułatwiających trawienie. To właśnie one mają właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne, przeciwobrzękowe, rozrzedzające krew oraz odchudzające. Naukowcy twierdzą, że bromelina ma podobne działanie przeciwbólowe lub obniżające wysoką temperaturę jak ibuprofen. Zalecane jest jego spożywanie w profilaktyce osteoporozy, ponieważ owoc ten zawiera mangan, żelazo i miedź. Wzmacnia układ immunologiczny, co stanowi duże wsparcie w profilaktyce większości chorób, w tym również nowotworów.
Ananas jest bardzo ceniony w kosmetyce. Stanowi składnik peelingów enzymatycznych, często używany jest w kremach i balsamach antycellulitowych oraz kosmetykach likwidujących przebarwienia skóry. Sok ananasowy z dodatkiem oliwy leczy pękające skórki wokół paznokci. 
 
Można go jeść w stanie surowym jak i po przetworzeniu na dżemy i konfitury, soki, kompoty. Jest idealnym składnikiem sałatek owocowych, mięsnych, deserów ciepłych i zimnych. Nadaje się do pieczenia na grillu. Często stosowany do przygotowania drinków, sorbetów i lodów.
 
Ananasowa galaretka

Ananasowa galaretka

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Grillowany ananas

Grillowany ananas

jaga85 jaga85
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: