2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1474]

Angielski sos miętowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Smakuje nieco egzotycznie,jest jednym z klasycznych sosów kuchni angielskiej warto go wypróbować!

Angielski sos miętowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Angielski sos miętowy

 

  • 100 g brązowego cukru trzcinowego
  • 100 g świeżej mięty
  • 3 łyżki winnego octu
  • 3 łyżki wody
  • szczypta soli morskiej do smaku

Sposób przygotowania:

Angielski sos miętowy
Mietę myjemy osuszamy na ręczniku papierowym, listki obrywamy z głównych łodyżek i drobniutko siekamy nożem. Do małego rondelka wsypujemy brązowy cukier ,wlewamy ocet i wodę i gotujemy na wolnym ogniu aż zrobi nam się syrop, wtedy wrzucamy pokrojoną miętę i jeszcze raz doprowadzić do wrzenia.nastepnie zdejmujemy z ognia i gotowy sos przestudzamy. Jeżeli listki mięty sa zbyt za grube , sos mozna zmiksować blenderem ,wtedy jednak zrobi się dość płynny. Tak przygotowany sos miętowy jest idealnym dodatkiem do dań z tłustych mięs .Dobrze sprawdzi się również jako dip do pikantnych przystawek.
Angielski sos miętowy
szykujemy składniki do powstania sosu.....
Angielski sos miętowy
z octu wody i cukru gotujemy syrop.......
Angielski sos miętowy
listki mięty odrywamy od łodyżek siekamy
Angielski sos miętowy
dodajemy do syropu zagotowujemy i odstawiamy można zmiksować