Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Arbuzowy drink

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

lekki, orzeźwiający, pyszny !!!

Arbuzowy drink Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Arbuzowy drink

 

  • ok. 3 szklanek pokrojonego byle jak miąższu arbuza - bez pestek
  • sok z połowy dużej cytryny
  • miód - ja dodałam 2 łyżki a Wy dodajecie wedle własnego smaku
  • garstka listków mięty
  • białe wino - u mnie najzwyklejsze półsłodkie, Liebfraumilch Rheinhessen

 

Sposób przygotowania:

Arbuzowy drink
krojąc schłodzonego arbuza usunęłam pestki a miąższ wrzucałam do dzbanka blendera. Dolałam sok z cytryny, miód i dorzuciłam listki mięty. Zmiksowałam i przelałam całość przez gęste sitko - przetarłam to co się na nim zatrzymało. Przecieranie czy przecedzanie nie jest konieczne, ale za radą koleżanki tak zrobiłam i dobrze, że posłuchałam bo zdecydowanie przyjemniej pije się to jeśli nie ma większych farfocli. Do przecedzonego płynu dolałam objętościowo mniej więcej tyle samo mocno schłodzonego wina - ja użyłam półsłodkiego bo takie miałam - możecie wziąć wytrawne albo słodkie i smak drinka wyregulować mniejszą lub większą ilością miodu. Dodałam też do dzbanka kilka kostek lodu żeby napój dłużej trzymał temperaturę. Podawać mocno schłodzone.
Arbuzowy drink
kawałki pokrojonego miąższu arbuza wrzuciłam do dzbanka blendera
Arbuzowy drink
dodałam trochę miodu i soku wyciśniętego z cytryny
Arbuzowy drink
dorzuciłam także garśc listków mięty i całość zmiksowałam
Arbuzowy drink
przecedziłam napój przez sito i przetarłam to co na nim zostało