M_Sart

M_Sart

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Babie lato

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wytrawna szlachetna nalewka, świetnie nadaje się na wszystkie większe okazje, np. zimą podczas wspominania wspaniałych słonecznych wakacji.

Babie lato

Składniki:

Babie lato

 

  • 50 dag suszonych śliwek
  • 1/2 laski wanilii
  • 1-2 łyżki migdałów
  • garść rodzynek sułtanek
  • 10 dag cukru
  • 1/2 szklanki brandy
  • 1/2 l spirytusu (95%)
  • 1 1/2 szklanki źródlanej przegotowanej wody

Sposób przygotowania:

Babie lato
Śliwki dokładnie umyć, usunąć pestki i drobno posiekać. Rozdrobnić laskę wanilii i obrane ze skórki migdały oraz umyte rodzynki, dodać do śliwek, wymieszać i przełożyć do małego gąsiorka lub słoja, zasypać cukrem. Zalać spirytusem i pozostawić na 2 tygodnie. Po upływie tego czasu przecedzić przez bibułkowy filtr do kawy lub przez lejek wyłożony bawełnianą watą albo kilkakrotnie złożoną jałową gazą. Wymieszać z wodą i brandy, rozlać do butelek i wstawić na pół roku (przynajmniej) do ciemnego chłodnego pomieszczenia.

Tagi:

śliwki