marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Blok chałwowo-kokosowy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Zagotować cukier,wodę,margarynę,zmieszać z mlekiem w proszku i resztą.Włożyć masę do keksówki wyłożonej folią przeźroczystą.Chłodzić 12h.

Blok chałwowo-kokosowy.

Składniki:

Blok chałwowo-kokosowy.

 

  • 500 dag.mleka w proszku,
  • kostka margaryny,
  • 500 dag.chałwy waniliowej lub sezamowej,
  • 2-3 paczki herbatników,
  • paczka wiórków kokosowych,
  • szklanka cukru,
  • pół szklanki wody.

 

Sposób przygotowania:

Blok chałwowo-kokosowy.
Herbatniki wypakować i pokruszyć,chałwę również.Wodę z cukrem i margaryną zagotować w dużym rondlu.Dodać mleko w proszku i wiórki kokosowe.Wymieszać wraz pokruszonymi herbatnikami i chałwą.Keksowkę wysmarować resztą margaryny i wyłożyć przeźroczystą folią lub też pergaminem,wlać masę cu-
-kierniczą.Po ostygnięciu wstawić formę na 12 godzin do lodówki.
Na drugi dzień wyjąć keksówkę,wyjąć blok w papierze,a papier
usunąć.Blok pokroić i podawać na talerzykach deserowych.