dzastina

dzastina

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 142]

Botwinkowa Zupa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wspaniały chłodnik na gorące dni

Botwinkowa Zupa

Składniki:

Botwinkowa Zupa

 

  • botwinka
  • 1śmietana kwaśna
  • maślanka lub kefir
  • 2 średnie ogórki
  • 2jajka
  • kwasek cytrynowy
  • koperek
  • sól, pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania:

Botwinkowa Zupa
Botwinki jesli są malutkie zalewamy małą ilością wody dodając troche kwasku cytrynowego i gotujemy aż do miękkości pod koniec wrzucamy posiekane liście. Ogórki kroimy na ćwiartki i wydrążamy miąższ z środka. Kroimy na cienkie paseczki.Jajka gotujemy na twardo . Śmietanę kwaśną z maślanka miksujemy , dodajemy ogórka, botwinkę wszystko delikatnie mieszamy przyprawiając do smaku sola, pieprzem ,cukrem, i posypujemy koperkiem. na samym końcu obieramy nasze jajka dzielimy na połowy i kładziemy na nasz chlodnik. Mozna podawać z ziemniakami duszonymi