jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pieczone kotlety z botwinką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 16

U mnie kotleciki tego typu podaje w towarzystwie dipu czosnkowego. Polecam przygotować także do niej zieloną sałatkę.

Pieczone kotlety z botwinką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczone kotlety z botwinką

SKŁADNIKI:

Sposób przygotowania:

Pieczone kotlety z botwinką

ETAP 1

Pieczone kotlety z botwinką
Kaszę prażymy przed zalaniem wodą

Kaszę delikatnie prażymy w garnku w którym będzie gotowana.

ETAP 2

Pieczone kotlety z botwinką
Kaszę studzimy delikatnie

Następnie zalewamy ją 2 szklanki gorącej wody. Całość delikatnie solimy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Kasza powinna wchłonąć wszystką wodę.
Gotową odstawiamy do ostygnięcia.

ETAP 3

Pieczone kotlety z botwinką
Botwinkę przysmażamy na cebuli

Między czasie przygotowujemy botwinkę.
Cebulę kroimy w kostkę, szczypior drobno siekamy. Pokrojone składniki delikatnie rumienimy na oleju. Następnie dodajemy do niej drobno pokrojoną botwinkę wraz z liśćmi, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażymy do momentu jak botwinka zmięknie. W trakcie smażenia dodajemy sok z cytryny. Botwinkę przyprawiamy. Gotową zdejmujemy z ognia i studzimy.

ETAP 4

Pieczone kotlety z botwinką
Łączymy ze sobą składniki kotlecików

Do przestudzonej kaszy dodajemy jajka, bułkę tartą, drobno pokrojony koperek i botwinkę. Masę dokładnie mieszamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku.

ETAP 5

Pieczone kotlety z botwinką
Uformowane kotlety wykładamy na blaszkę

Z gotowej formujemy zgrabne kotleciki ( u mnie wyszło 12). Układamy je na przygotowanej blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) i wstawiamy do nagrzanego piernika na około 20 minut. Pieczemy w 180°C. Gotowe wyjmujemy, pozostawiamy na kilka minut, by stężały.