Sposób przygotowania:
Pieczone kotlety z botwinkąETAP 1
Kaszę delikatnie prażymy w garnku w którym będzie gotowana.
ETAP 2
Następnie zalewamy ją 2 szklanki gorącej wody. Całość delikatnie solimy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Kasza powinna wchłonąć wszystką wodę.
Gotową odstawiamy do ostygnięcia.
ETAP 3
Między czasie przygotowujemy botwinkę.
Cebulę kroimy w kostkę, szczypior drobno siekamy. Pokrojone składniki delikatnie rumienimy na oleju. Następnie dodajemy do niej drobno pokrojoną botwinkę wraz z liśćmi, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażymy do momentu jak botwinka zmięknie. W trakcie smażenia dodajemy sok z cytryny. Botwinkę przyprawiamy. Gotową zdejmujemy z ognia i studzimy.
ETAP 4
Do przestudzonej kaszy dodajemy jajka, bułkę tartą, drobno pokrojony koperek i botwinkę. Masę dokładnie mieszamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
ETAP 5
Z gotowej formujemy zgrabne kotleciki ( u mnie wyszło 12). Układamy je na przygotowanej blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) i wstawiamy do nagrzanego piernika na około 20 minut. Pieczemy w 180°C. Gotowe wyjmujemy, pozostawiamy na kilka minut, by stężały.