agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Zupa botwinkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Moja ulubiona letnia zupa, jak tylko zaczyna się sezon, pojawia się na moim stole bardzo często. W upalne dni można zrobić z botwinki chłodnik, ja jednak wolę na ciepło :)

Zupa botwinkowa

Składniki:

Zupa botwinkowa

bulion

  • marchewka 3 szt
  • pietruszka 2 szt
  • seler 1 szt
  • por 1 duży
  • cebula 1 duża
  • brukiew 1 szt
  • zielona pietruszka 1/2 pęczka
  • lubczyk świeży 2-3 łodygi

 

zupa

Sposób przygotowania:

Zupa botwinkowa
Przygotować bulion warzywny. Można użyć gotowego lub rosołu. Taki bulion można mrozić, więc spokojnie można przygotować więcej.

Do większego garnka z wodą włożyć obrane i pokrojone na mniejsze kawałki : marchewki, pietruszki, seler, brukiew, zieloną pietruszkę , por. Cebulę obrać i opalić nad ogniem następnie dodać do pozostałych warzyw. Dodać przyprawy suche. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu ok 2-3 godzin.

Z przygotowanego bulionu odlać część wraz z częścią ugotowanych warzyw. Buraka pokroić w mniejsze kawałki i dodać do wywaru, gotować na małym ogniu. W tym czasie botwinkę opłukać i pokroić (liście, łodygi oraz buraczki), dodać do wywaru. Gotować aż wszystko będzie miękkie.

Zupę można zaprawić śmietaną. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego:)