SUPERPRZEPIS

Brzoskwinie nadziewane zapiekane w winie

  • 3
  • cris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Brzoskwinie nadziewane zapiekane w winie Więcej zdjęć (4)

Słodycz dojrzałych brzoskwiń, zapach migdałów i aromat wina marsala - to zestaw, któremu trudno się oprzeć!

Składniki:

Brzoskwinie nadziewane zapiekane w winie

 

  • 2-3 świeże brzoskwinie/u mnie 5 połówek/
  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 6 ciasteczek amaretti
  • 3 podłużne biszkopty
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • ok. 1 szklanka wina marsala/

Sposób przygotowania:

Brzoskwinie nadziewane zapiekane w winie
-Owoce umyć, osuszyć.

-Przekroić na pół, usunąć pestki i wydrążyć nieco miąższu.

-Uzyskany miąższ umieścić w misce miksera, dodać pokruszone herbatniki, czekoladę , łyżkę cukru, 2-3 łyżki wina

-Całość zmiksować.

-Dodać migdały.

-Z masy herbatnikowej uformować kuleczki.

-Połówki brzoskwiń ułożyć obok siebie w niewielkim żaroodpornym naczyniu.

-Każdy otwór po pestce wypełnić kuleczką heratnikową.

-Owoce podlać winem /na wysokość ok. 1 cm/, a wierzch posypać pozostałym cukrem.

-Piec ok.45 minut w temp.170 st.C.

-W czasie pieczenia owoce można polewać wytworzonym sosem winnym.

-Podawać na ciepło lub na zimno z jogurtem.
Brzoskwinie nadziewane zapiekane w winie
Brzoskwinie przekroić na pół wyjąć pestki i ułożyć w naczyniu.
Brzoskwinie nadziewane zapiekane w winie
Środek owoców wypełnić przygotowaną masą.
Brzoskwinie nadziewane zapiekane w winie
Brzoskwinie najlepsze są na ciepło ale na zimno polane gęstym jogurtem smakują również doskonale.