Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Brzoskwinie zapiekane z masą orzechową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Brzoskwinie z rumem są w wersji dla dorosłych

Brzoskwinie zapiekane z masą orzechową

Składniki:

Brzoskwinie zapiekane z masą orzechową

 

  • 5 brzoskwiń,
  • 15 dag orzechów włoskich,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 żółtka,
  • 15 g cukru waniliowego,
  • 150 ml śmietanki kremowej,
  • 3 łyżki rumu

 

Sposób przygotowania:

Brzoskwinie zapiekane z masą orzechową
Orzechy przemielić lub bardzo drobno posiekać. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości, wymieszać z orzechami. Brzoskwinie umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, przekroić na pół i usunąć pestki. Miejsce pestki napełnić masę orzechową, złożyć razem obie połówki i szczelnie zawinąć folią aluminiową. Brzoskwinie w folii ułożyć na blaszce, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180-190 stopni i piec ok 15 minut. Miękkie brzoskwinie, wyjąć z piekarnika, ostudzić, odwinąć z folii, ułożyć na talerzyki i skropić rumem. Podawać z bitą śmietaną.