Sposób przygotowania:
Butterbeer - Kremowe piwo
Aby zrobić butterbeer: do 6 dużych szklanek lub kufli o pojemności pół litra wlać po pół łyżeczki aromatu maślanego. Wlać po 1 puszce lub ok. 350 ml napoju gazowanego i zamieszać delikatnie jeśli zachodzi potrzeba.
Aby zrobić pianę: najpierw śmietanę, miskę do ubijania i ubijaczki dobrze schłodzić, śmietanę ubić z cukrem ale nie na sztywno, ma wyglądać jak piana a pod sam koniec ubijania dodać wanilię i aromat maślany i ubijać jeszcze 30 sekund.
Nałożyć sporą warstwę piany na wcześniej przygotowane butterbeer i podać od razu.
- mała uwaga no. 1: ktoś mógłby powiedzieć "a nie można zamiast aromatu maślanego użyć masła?" Można i nie można - nie masła bo masło się nie rozpuszcza dobrze w zimnym płynie, można użyć masła sklarowanego, ale należy podwoić jego ilość - powinno wyjść dobrze ale rezultat nie gwarantowany.
- mała uwaga no. 2: tak prawdę mówiąc to można użyć dowolny napój gazowany ale… aby nasze mugolskie piwo kremowe było podobne do tego czarodziejskiego butterbeer napój w smaku kremowym sprawdza się najlepiej.
- mała uwaga no. 3: napój kremowy można zrobić łatwym domowym sposobem, nie będzie to dokładna kopia tego napoju kupnego ale "coś w tym rodzaju":
Do ok. 350 ml wody gazowanej wmieszać 2 łyżeczki syropu klonowego i ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego, można dodać cukru do smaku jak ktoś lubi drink bardziej słodki i brązowy cukier dobrze się tu sprawdza.
Aby zrobić pianę: najpierw śmietanę, miskę do ubijania i ubijaczki dobrze schłodzić, śmietanę ubić z cukrem ale nie na sztywno, ma wyglądać jak piana a pod sam koniec ubijania dodać wanilię i aromat maślany i ubijać jeszcze 30 sekund.
Nałożyć sporą warstwę piany na wcześniej przygotowane butterbeer i podać od razu.
- mała uwaga no. 1: ktoś mógłby powiedzieć "a nie można zamiast aromatu maślanego użyć masła?" Można i nie można - nie masła bo masło się nie rozpuszcza dobrze w zimnym płynie, można użyć masła sklarowanego, ale należy podwoić jego ilość - powinno wyjść dobrze ale rezultat nie gwarantowany.
- mała uwaga no. 2: tak prawdę mówiąc to można użyć dowolny napój gazowany ale… aby nasze mugolskie piwo kremowe było podobne do tego czarodziejskiego butterbeer napój w smaku kremowym sprawdza się najlepiej.
- mała uwaga no. 3: napój kremowy można zrobić łatwym domowym sposobem, nie będzie to dokładna kopia tego napoju kupnego ale "coś w tym rodzaju":
Do ok. 350 ml wody gazowanej wmieszać 2 łyżeczki syropu klonowego i ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego, można dodać cukru do smaku jak ktoś lubi drink bardziej słodki i brązowy cukier dobrze się tu sprawdza.
marietta
biedroneczki