Xetnom

Xetnom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 50]

Grzane piwo z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, a masa nabrała jaskrawego koloru. Piwo podgrzewamy z miodem i przyprawami do grzańca.

Grzane piwo z jajkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Grzane piwo z jajkiem

 

  • ½l piwa
  • 2 żółtka jajka kurzego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki przypraw do grzańca

Sposób przygotowania:

Grzane piwo z jajkiem
Żółtka ucieramy z cukrem w sporym naczyniu (gdy dodamy piwa powstanie sporo piany) na puszystą masę, tak by cukier nie był wyczuwalny, a masa nabrała jaskrawego koloru. Podgrzewamy piwo w rondelku z dodatkiem przypraw i miodu, tak by było ciepłe ale nie zagotowało się. Piwo wlewamy do masy ciągle mieszając. Po czym przelewamy do kufla. Gotowe.
Grzane piwo z jajkiem
Do piwka grzanego z jajkiem możemy użyć gotowej kompozycji przypraw
Grzane piwo z jajkiem
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, a masa nabrała jaskrawego koloru.
Grzane piwo z jajkiem
Piwko podgrzewamy z miodem i przyprawami do grzańca.