SUPERPRZEPIS

Cake pops

  • 7
  • Koper
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Cake pops Więcej zdjęć (5)

Cake pops czyli bajaderki w modnej odsłonie

Składniki:

Cake pops

 

  • 400g czekoladowego, babkowego, suchego ciasta, bez polewy, kremów i innych dodatków
  • Ok. 200g Nutelli
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 100g mlecznej czekolady
  • Cukrowe posypki

Sposób przygotowania:

Cake pops
Ciasto należy drobno pokruszyć i zmieszać z nutellą. Powinna powstać jednolita, plastyczna masa, która nie przykleja się do rąk. Formujemy w dłoniach niewielkie kulki, które ułożone na tacce odstawiamy do lodówki na 30 minut. Obie czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Patyczki do szaszłyków skracamy o ostre końce. Końcówkę patyczka zamaczamy w czekoladzie i wbijamy w kulkę do połowy jej głębokości. Postępujemy tak ze wszystkimi kuleczkami, które następnie odstawiamy do zamrażalnika na 30 minut. Schłodzone kulki zamaczamy w czekoladzie, trzymając za patyczek, następnie ostrożnie strzepujemy nadmiar czekolady i ozdabiamy kolorowymi, cukrowymi posypkami. Patyczki wbijamy w kawałek styropianu ozdobiony folią aluminiową i wstawiamy do lodówki, gdzie czekolada powinna zastygnąć do końca.
Cake pops
Zaczynamy od pokruszenia suchego ciasta i dodajemy nutellę
Cake pops
patyczek wbijamy do połowy głębokości, nie głębiej, bo kulki mogą się rozpaść
Cake pops
Delikatnie strzepujemy nadmiar czekolady, żeby nie spływała brzydko po patyczku
Cake pops
Gotowe cake pops wbijamy w kawałek styropianu lub specjalną gąbkę do ikebany