arek-1990-91

arek-1990-91

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Carpaccio z gruszek z musem waniliowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wartość porcji: kJ - 1061, kcal - 252

Carpaccio z gruszek z musem waniliowym

Składniki:

Carpaccio z gruszek z musem waniliowym

 

  • 1 opakowanie musu waniliowego (bez gotowania, na 250 ml mleka),
  • 250 ml mleka (1/4 l),
  • 4 dojrzałe gruszki,
  • 6 łyżek stołowych czerwonego portwajnu lub soku jabłkowego.

 

 

Sposób przygotowania:

Carpaccio z gruszek z musem waniliowym
1. Mus waniliowy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawić do ochłodzenia przynajmniej na 2 godziny.
2. Gruszki opłukać w gorącej wodzie, wytrzeć i przepołowić wzdłuż. Wykroić gniazda nasienne, usunąć łodyżkę i kwiat. Połówek gruszek pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plasterki, rozłożyć na 4 talerzach i każdą porcję skropić jedną łyżką stołową portwajnu lub soku jabłkowego.
3. Wziąć łyżkę 8 porcji musu i położyć na plasterkach gruszki. Skropić resztką portwajnu lub soku jabłkowego.
Wskazówka:
Plasterki gruszki dusić około 3 minut w białym winie lub w portwajnie, schłodzić w płynie i dopiero potem rozłożyć na talerze.
Inna wersja:
Carpaccio gruszkowe podawać zamiast z musem waniliowym z musem czekoladowym.

Tagi:

beza bezy