Sposób przygotowania:
Carpaccio z gruszek z musem waniliowym
1. Mus waniliowy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawić do ochłodzenia przynajmniej na 2 godziny.
2. Gruszki opłukać w gorącej wodzie, wytrzeć i przepołowić wzdłuż. Wykroić gniazda nasienne, usunąć łodyżkę i kwiat. Połówek gruszek pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plasterki, rozłożyć na 4 talerzach i każdą porcję skropić jedną łyżką stołową portwajnu lub soku jabłkowego.
3. Wziąć łyżkę 8 porcji musu i położyć na plasterkach gruszki. Skropić resztką portwajnu lub soku jabłkowego.
Wskazówka:
Plasterki gruszki dusić około 3 minut w białym winie lub w portwajnie, schłodzić w płynie i dopiero potem rozłożyć na talerze.
Inna wersja:
Carpaccio gruszkowe podawać zamiast z musem waniliowym z musem czekoladowym.
2. Gruszki opłukać w gorącej wodzie, wytrzeć i przepołowić wzdłuż. Wykroić gniazda nasienne, usunąć łodyżkę i kwiat. Połówek gruszek pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plasterki, rozłożyć na 4 talerzach i każdą porcję skropić jedną łyżką stołową portwajnu lub soku jabłkowego.
3. Wziąć łyżkę 8 porcji musu i położyć na plasterkach gruszki. Skropić resztką portwajnu lub soku jabłkowego.
Wskazówka:
Plasterki gruszki dusić około 3 minut w białym winie lub w portwajnie, schłodzić w płynie i dopiero potem rozłożyć na talerze.
Inna wersja:
Carpaccio gruszkowe podawać zamiast z musem waniliowym z musem czekoladowym.
darek112