lukaszek33@onet.pl

lukaszek33@onet.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Ciasto przekładaniec

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czas przygotowania wynosi ok.godziny.

Ciasto przekładaniec

Składniki:

Ciasto przekładaniec

 

Sposób przygotowania:

Ciasto przekładaniec
Na samym początku tłuszcz połączyć z połową mąki. Następnie zagnieść ciasto i włożyć do chłodnego miejsca. Z drugiej części mąki, 2 żółtek, soku z cytryny, szczypty soli oraz odpowiedniej ilości wody wyrobić ciasto kluskowe oraz wybić je dobrze wałkiem.Następnie ciasto kluskowe rozwałkować na stolnicy w kwadrat o boku ok. 15 cm i położyć na nim ciasto kruche rozwałkowane wcześniej w kwadrat o tym samym ok. 15 cm. Potem zakładamy brzegi ciasta kluskowego w kopertę i wałkujmy.I następnie złożyć je i znów rozwałkowujemy. I tą czynność powtarzać cztery razy, następnie przecinamy placek na pół i rozkładamy na dwóch niesmarowanych blachach.Kolejno wynosimy do zimnego miejsca na 1 godzinę.Potem jak ciasto stężeje to wkładamy je do nagrzanego piekarnika na 15 minut.