Sposób przygotowania:
Ciasto przekładaniec
Na samym początku tłuszcz połączyć z połową mąki. Następnie zagnieść ciasto i włożyć do chłodnego miejsca. Z drugiej części mąki, 2 żółtek, soku z cytryny, szczypty soli oraz odpowiedniej ilości wody wyrobić ciasto kluskowe oraz wybić je dobrze wałkiem.Następnie ciasto kluskowe rozwałkować na stolnicy w kwadrat o boku ok. 15 cm i położyć na nim ciasto kruche rozwałkowane wcześniej w kwadrat o tym samym ok. 15 cm. Potem zakładamy brzegi ciasta kluskowego w kopertę i wałkujmy.I następnie złożyć je i znów rozwałkowujemy. I tą czynność powtarzać cztery razy, następnie przecinamy placek na pół i rozkładamy na dwóch niesmarowanych blachach.Kolejno wynosimy do zimnego miejsca na 1 godzinę.Potem jak ciasto stężeje to wkładamy je do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
edytaha
Babciagramolka
lukaszek33@onet.pl
edytaha
A to ciekawe, bo papier nie chroni przed przypaleniem, ale przed przywieraniem...
kasiunia.1981
hahahahaha a to dobre;D