rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Śmietankowo czekoladowe paluchy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Jeśli chcemy zrobić coś szybkiego do schrupania, te paluchy z pewnością są świetnym pomysłem. Proste i smaczne!

Śmietankowo czekoladowe paluchy

Składniki:

Śmietankowo czekoladowe paluchy

 

  • Na 16 paluchów:

 

  • 150 g serka śmietankowego
  • 110 g masła (min 82%)
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej

 

  • Dodatkowo:
  • 1 batonik śmietankowy "Pawełek"
  • 2 łyżeczki śmietanki 30%
  • 1 opakowanie wafelka "WWW" śmietankowego

Sposób przygotowania:

Śmietankowo czekoladowe paluchy

Etap I

Śmietankowo czekoladowe paluchy
Przygotowane ciasto schładzamy w lodówce ok pół godziny

Składniki podstawowe: serek, cukier, sól, wanilię oraz masło miksujemy i dodajemy powoli szklankę mąki. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Etap II

Śmietankowo czekoladowe paluchy
Przygotowujemy paluchy: wałkujemy ciasto i smarujemy je czekoladą

Batonik Pawełek roztapiamy w kąpieli wodnej wraz ze śmietanką, a wafelek www drobno kruszymy.

Ciasto dzielimy na 2 części, każdą wałkujemy i dzielimy radełkiem lub nożem na 8 trójkątów. Każdy smarujemy przygotowaną czekoladą i posypujemy odrobiną pokruszonego wafelka.

Etap III

Śmietankowo czekoladowe paluchy
Schłodzone paluchy pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku

Każdy trójkącik skręcamy zaczynając od krótszego boku. Ponownie chłodzimy w lodówce 15 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st C 15 minut. Podajemy lekko przestudzone.