Sposób przygotowania:
Crème brûlée
Śmietanę podgrzewamy z cukrem i cukrem waniliowym.
W tym czasie możemy ubijać żółtka - delikatnie, właściwie wystarczy je dobrze rozbełtać
Gdy śmietana zacznie się gotować nie podgrzewamy już - odstawiamy do przestygnięcia.
Dolewamy po łyżce j śmietanę do żółtek i mieszamy. Przelewamy do miseczek. U mnie wyszły 3 szklanki do połowy wypełnione.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 110*C i zapiekamy bez termoobiegu 50 minut.
Odstawiamy, wystudzone wkładamy do lodówki co najmniej na 2 godziny. Po tym czasie wierzch kremu posypujemy cukrem i przypalamy palnikiem. Jeśli takowego nie posiadacie nastawiacie na piekarniku grill wkładacie miski i z otwartym piekarnikiem przypiekacie - tak ja zrobiłam.
W tym czasie możemy ubijać żółtka - delikatnie, właściwie wystarczy je dobrze rozbełtać
Gdy śmietana zacznie się gotować nie podgrzewamy już - odstawiamy do przestygnięcia.
Dolewamy po łyżce j śmietanę do żółtek i mieszamy. Przelewamy do miseczek. U mnie wyszły 3 szklanki do połowy wypełnione.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 110*C i zapiekamy bez termoobiegu 50 minut.
Odstawiamy, wystudzone wkładamy do lodówki co najmniej na 2 godziny. Po tym czasie wierzch kremu posypujemy cukrem i przypalamy palnikiem. Jeśli takowego nie posiadacie nastawiacie na piekarniku grill wkładacie miski i z otwartym piekarnikiem przypiekacie - tak ja zrobiłam.