Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Crème brûlée

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Deser z Francji.Gdybyśmy chcieli przetłumaczyć nazwę kremu to uzyskalibyśmy - przypalony krem.

Crème brûlée Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Crème brûlée

 

  • Śmietana tortowa 36% - 400 gram
  • żółtka surowe - 5 sztuk
  • cukier kryształ - 100 gram
  • cukier do posypania i przypalenia na cremie - 3 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 16 gram

Sposób przygotowania:

Crème brûlée
Śmietanę podgrzewamy z cukrem i cukrem waniliowym.
W tym czasie możemy ubijać żółtka - delikatnie, właściwie wystarczy je dobrze rozbełtać
Gdy śmietana zacznie się gotować nie podgrzewamy już - odstawiamy do przestygnięcia.
Dolewamy po łyżce j śmietanę do żółtek i mieszamy. Przelewamy do miseczek. U mnie wyszły 3 szklanki do połowy wypełnione.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 110*C i zapiekamy bez termoobiegu 50 minut.
Odstawiamy, wystudzone wkładamy do lodówki co najmniej na 2 godziny. Po tym czasie wierzch kremu posypujemy cukrem i przypalamy palnikiem. Jeśli takowego nie posiadacie nastawiacie na piekarniku grill wkładacie miski i z otwartym piekarnikiem przypiekacie - tak ja zrobiłam.
Crème brûlée
creme brule