Sposób przygotowania:
Cukrowy koszyczek
Wsyp cukier na patelnię i postaw na najmniejszy ogień. Obserwuj i czekaj aż cukier zacznie się topić na brzegach patelni. Gdy ok 1/3 całości będzie już roztopiona, zacznij delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Powstaną grudki, ale nie przejmuj się, ponieważ roztopią się gdy zaczniesz mieszać energiczniej. Gdy już całość będzie roztopiona, powstały bardzo gęsty syrop powinien mieć bursztynową barwę. Wyłącz gaz i odczekaj chwilę by odrobinę się schłodził i troszeńkę stwardniał, ale nie zbyt mocno. Odpowiedni będzie gdy zamoczysz w nim jeden widelec i przykładając do niego "plecami" drugi i oddalając będą tworzyć się cieniutkie niteczki. Gdy za bardzo stwardnieje, to nie problem, nie załamuj się, gdyż możesz na ok. 20 sekund znów włączyć gaz i zamieszać drewnianą łyżką. Przygotuj rozwiniętą folię aluminiową i łyżkę do zupy. Zamocz widelec z syropie i unieś go do góry, by zaczął cieniutkimi niteczkami spływać z widelca. Podłóż pod niego łyżkę i przeciągaj widelec od jednej strony do drugiej strony łyżki, nakładaj na jej zaokrągloną stronę cukrowe niteczki raz w poziomie a raz w pionie, tworząc krateczkę. To dość trudne i wymaga cierpliwości, ale z pewnością poradzisz sobie z tym jeśli i mnie się udało ;) Trzymaj łyżkę do momentu stwardnienia całego "koszyczka" po czym ostrożnie zdejmij go z łyżki. Nie martw się, jeżeli jakaś niteczka odpadnie ;) Twój koszyk i tak będzie piękny :D