allice

allice

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Dereniówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna nalewka na zimowe wieczory.

Dereniówka

Składniki:

Dereniówka

 

  • 1 kg dojrzałego derenia,
  • 0,5 l. spirytusu 96%,
  • 0,5 l. wódki 40%,
  • 1 szkl cukru
  • 2 szkl wody źródlanej

Sposób przygotowania:

Dereniówka
Oczyszczone i umyte owoce derenia ponakuwac. Wsypac je do słoja i zalac spirytusem i wódką. Słoik zakręcic i odstawic w chłodne miejsce na 6 miesięcy. Po upływie tego czasu odsączyc owoce. Z cukru i wody zrobic syrop i dobrze ostudzic. Wymieszac alkohol z syropem, rozlac do butelek i odstawic na co najmniej 3 miesiące.