Roxxa

Roxxa

Szef Kuchni
[Przepisów: 42]

Deser czekoladowo - rumowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Elegancki krem czekoladowo - rumowy

Deser czekoladowo - rumowy

Składniki:

Deser czekoladowo - rumowy

 

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 jajka
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki rumu
  • 3 łyżki cukru
  • odrobina soli

Sposób przygotowania:

Deser czekoladowo - rumowy
Podzieloną na kostki czekoladę rozpuścić w rondelku z 3 łyżkami śmietanki.
Oddzielić żółtka z obu jajek, roztrzepać z rumem i solą.
Białka ubić na sztywno.
Ubić resztę śmietanki.
Krem z żółtek dodać do roztopionej czekolady i mieszać aż się jednolicie połączą. Dodać ubite białka i śmietankę.Wymieszać i rozlać do pucharków. Schłodzić przez ok godzinę.
Ozdobić cząstkami pomarańczy. Skarmelizować na patelni dwie czubate łyżki cukru. Powstającymi niteczkami ozdabiać krem.