renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Deser czereśniowo-migdałowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Świetny orzeźwiający deser

Deser czereśniowo-migdałowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser czereśniowo-migdałowy

 

  • 400 ml jogurtu bałkańskiego
  • 300 g czereśni
  • po 2 biszkopty na porcję najlepiej podłużne
  • 6 łyżek cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki słupków migdałowych
  • gorzka czekolada do posypania

Sposób przygotowania:

Deser czereśniowo-migdałowy
Na początek umyć czereśnie, osuszyć i pozbyć się pestek. Przygotować 4 szklaneczki i do każdej z nich pokruszyć po 2 biszkopty. Następnie na biszkopty połozyc czereśnie. Teraz należy przygotować masę jogurtową. Wycisnąć sok z cytryny i wymieszać go z cukrem pudrem, a migdałowe słupki uprażyć na suchej patelni. Jogurt wymieszać z lukrem cytrynowym i migdałami i wyłożyć do szklaneczek na owoce. Włożyć deser do lodówki na ok. 2 godziny, po tym czasie podawać posypany tartą czekoladą i czereśnią.
Deser czereśniowo-migdałowy
Czereśnie umyć osuszyć i wydrążyć z nich pestki
Deser czereśniowo-migdałowy
Do każdej szklaneczki pokruszyć po 2 biszkopty
Deser czereśniowo-migdałowy
Na biszkopty wyłożyć wydrążone czereśnie
Deser czereśniowo-migdałowy
A na koniec wyłożyć masę jogurtowo migdałową