Słownik kulinarny

c

Czereśnie

Czereśnie
fot. Fotolia
Czereśnia zwana też wiśnią ptasią lub trześnią to gatunek rośliny pochodzący z Europy, Azji Zachodniej i Kaukazu. W Polsce rośnie dziko na terenie całego kraju, ale powszechnie jest uprawiana jako drzewo owocowe.
Owoce czereśni to jadalne, kuliste  pestkowce o barwie czerwonej, chociaż spotykane są odmiany żółte i czarne. Owoce dzikich drzew są wielkości ok. 1 cm, natomiast odmiany hodowlane osiągają do 2,5 cm. Dojrzewają od maja nawet do sierpnia. Owoce są soczyste i słodkie, w przeciwieństwie do wiśni.

Owoce te składają się w 80% z wody, jednak pozostałe 20% to witaminy i sole mineralne. Czereśnie zawierają dużo potasu, co dobroczynnie wpływa na układ krążenia, usuwa nadmiar soli z organizmu, co korzystnie wpływa na nerki serce i stawy. Ten niepozorny owoc zawiera witaminy z grupy B, a zwłaszcza witaminę B5, która wspomaga leczenie artretyzmu. Zalecane jest spożywanie czereśni osobom mającym problemy z opuchliznami i zniekształceniami stawów. Z kolei kwasy owocowe oraz witaminy C i E oraz A, a także bioflawonoidy działają na organizm oczyszczająco i odtruwająco. Wzmacniają system immunologiczny, działają przeciwnowotworowo, a jednocześnie poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Dostarczają organizmowi również wapń, żelazo i jod tak bardzo potrzebny do prawidłowej pracy tarczycy oraz wspomaga przemianę materii.

Miłośnikami czereśni są Francuzi, którzy prześcigali się w tworzeniu odmian tej rośliny. Owoce przede wszystkim spożywane są na surowo. Im słodsza odmiana tym więcej zyskuje wielbicieli. Wykorzystywane są owoce jako dodatek do wyrobu dań wytrawnych, ciast, ciasteczek i innych smakołyków, ale również napojów, soków, kompotów, dżemów. Czereśnie można kandyzować i suszyć.
Risotto z czereśniami

Risotto z czereśniami

cris cris

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: