Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Deser gruszkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Deser na ciepło. Przygotowuję go zawsze jesienią i zimą. Uwielbiam ten zapach gotowanej gruszki.

Deser gruszkowy

Składniki:

Deser gruszkowy

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Deser gruszkowy
Gruszki należy obrać ze skórki, przekroić je na pół i wydrążyć z nich gniazda nasienne. Następnie przełożyć je do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie go wody dodać cukier i gotować przez około 5 minut. Należy uważać, żeby gruszki nie rozpadły się. Po wyjęciu ich z wody i odsączeniu należy ułożyć je na talerzykach, w miejsca po wydrążeniu gniazd nasiennych nałożyć śmietanę i konfiturę. Podawać na ciepły.