Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Deser malinowo-kawowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Kawa i maliny to niezwykle udane połączenie, przekonajcie się sami!

Deser malinowo-kawowy

Składniki:

Deser malinowo-kawowy

 

  • maliny 250g,
  • cukier do smaku
  • 2 podłużne biszkopty + 2 do dekoracji,
  • rum 2 łyżki,
  • kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka,
  • wrzątek 1 łyżka,
  • śmietana kremówka 200g,
  • cukier puder 1 łyżka

 

 

Sposób przygotowania:

Deser malinowo-kawowy
Maliny (150g) płuczemy, umieszczamy je w rondelku, dodajemy rum i cukier do smaku. Całość smażymy do momentu aż większość wody wyparuję, a masa przybierze konsystencje konfitury, studzimy. 2 biszkopty kruszymy. Układamy je na dnie dwóch naczynek. Na biszkopty wykładamy masę malinową. Na masie malinowej układamy świeże maliny (100g). Zostawiamy kilka malin do dekoracji. Kawę zaparzamy w 1 łyżce wrzątku. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Kolejno wlewamy kawę i całość dokładnie mieszamy. Krem przekładamy do szprycy i wyciskamy do naczynek. Deser dekorujemy świeżymi malinami i biszkoptem lub bezą. Życzę smacznego :)

Tagi:

biszkopt kawa