Edyta2002

Edyta2002

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

Deser malinowo-makowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Deser malinowo-makowy to smakolyk , któremu nie sposób się oprzeć.

Deser malinowo-makowy

Składniki:

Deser malinowo-makowy

 

  • 25 dkg malin mrożonych
  • 400 g twarożku
  • 150 ml mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 dkg maku
  • 10 dkg cukru
  • 1 cytryna

 

Sposób przygotowania:

Deser malinowo-makowy
Cytrynę umyć, otrzeć cienko skórkę. W rondelku zagotować mleko z cukrem waniliowym, skórką z cytryny oraz makiem. Zmniejszyć ogień i mieszając gotować masę makową jeszcze 15 minut, po czym odstawić do ostygnięcia. Z cytryny wycisnąć sok. Twarożek dokładnie utrzeć z cukrem (1 łyżkę odłożyć) oraz połową soku z cytryny a następnie wymieszać z masą makową. Rozmrożone maliny (4 odłożyć) zmiksować z resztą cukru oraz soku z cytryny i przetrzeć przez sito. W pucharkach rozlożyć warstwami zmiksowane maliny z masą makową. Udekorować malinami.

Tagi:

mak