Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Deser mascarpone z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Połączenie truskawek z mascarpone jest po prostu genialne :)

Deser mascarpone z truskawkami

Składniki:

Deser mascarpone z truskawkami

 

  • 500 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany 30 %
  • 2 żółtka
  • truskawki (u mnie około 70 dag)
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • podłużne biszkopty

Sposób przygotowania:

Deser mascarpone z truskawkami
Kawę przygotowujemy w 100-150 ml gorącej wody, odstawiamy do przestudzenia. Truskawki dokładnie płuczemy, odsączamy na sicie i usuwamy szypułki. Śmietanę miksujemy na sztywno, dodając pod koniec cukier puder oraz żółtka jaj, a następnie po łyżce sera mascarpone. Dno formy o wymiarach około 20 na 30 cm wykładamy biszkoptami. Polewamy połową kawy. Układamy pokrojone w średnie talarki truskawki, na które wykładamy połowę masy serowej. Przykrywamy warstwą biszkoptów, które polewamy pozostałą kawą. Równomiernie rozsmarowujemy pozostałą masę serową, wyrównujemy powierzchnię i przybieramy truskawkami- całymi lub przekrojonymi na pół. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Deser podajemy schłodzony.