allice

allice

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Deser pomarańczowy z melisą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny i orzeźwiający deser na lato.

Deser pomarańczowy z melisą

Składniki:

Deser pomarańczowy z melisą

 

  • 300 g twarożku śmietankowego,
  • 1 pomarańcza,
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego,
  • 2-3 łyżki świeżej melisy,
  • 1,5 łyżki żelatyny,
  • 3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Deser pomarańczowy z melisą
Żelatynę namoczyc w 3 łyżkach soku pomarańczowego a następnie rozpuścic w reszcie gorącego soku. Twarożek wymieszac z cukrem pudrem i bardzo drobno posiekaną melisą, następnie dodac sok z żelatyną i wszystko dokładnie wymieszac. Pomarańczę obrac i wykroic dwa ładne plastry ze środkowej części. Resztę pokroic w drobna kosteczkę i dodac do twarożku, wymieszac. Przygotowac dwie miseczki. Na dno każdej wyłożyc po jednym plasterku pomarańczy i zalac masą twarożkową. Wstawic na kilka godzin do lodówki aby deser stężał. Przed podaniem wyjąc z miseczek, odwracając do góry dnem i udekowac listkami melisy.