Roxxa

Roxxa

Szef Kuchni
[Przepisów: 42]

Deser porzeczkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Słodki deserek porzeczkowy z kremem

Deser porzeczkowy

Składniki:

Deser porzeczkowy

 

  • 30 dkg czerwonych porzeczek
  • 2,5 kubeczka śmietanki 200 ml
  • sok z połowy cytryny
  • 5 łyżek cukru
  • 1 torebeczka cukru waniliowego

 

Sposób przygotowania:

Deser porzeczkowy
Zmiksować śmietankę z cukrem waniliowym i 2,5 łyżki cukru.
Porzeczki oddzielić od łodyżek, dokładnie umyć i odsączyć. Część oddzielić do udekorowania deseru.
Umyte porzeczki zmiksować i przetrzeć przez gęste sitko. Owoce po przetarciu posłodzić resztą cukru i skropić sokiem z cytryny.
Napełnić pucharki równomiernie do połowy śmietanką, dopełnić masą owocową.Schłodzić w lodówce przez godzinkę.
Udekorować odłożonymi wcześniej porzeczkami.