Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Deser różany

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Nawet o tej porze roku może zapachnieć w domu różami... przygotuj deser różany z syropem z owoców dzikiej róży i serkami homogenizowanymi

Deser różany

Składniki:

Deser różany

 

  • 2 serki homogenizowane waniliowe
  • 2 szklanki herbaty różanej -przecedzonej ( ja robię z 3 łyżeczek suszu płatków różanych , ale jak nie ma to zaparzyć mocną z 2 saszetek )
  • 1/2 szklanki syropu z owoców dzikiej róży ( trochę więcej lub trochę- mniej zależnie jakości i intensywności syropu )
  • 2 łyżeczki konfitury z płatków róży
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • trzeba to kilka kropli barwnika spożywczego czerwonego ( lub kisiel np. wiśniowy zamiast mąki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania:

Deser różany
Zagotować herbatę z syropem i konfiturą z płatków róży .Jeśli napar jest mało intensywny kolorystycznie dodać kilka kropli barwnika . Mąkę ziemniaczaną ( lub zamiennie kisiel ) zmieszać z niewielką ilością zimnej wody i wlać na wrzątek. Gotować mieszając aż kisiel zgęstnieje . Odstawić i przestudzić . Do pucharków nałożyć serki .Na wierzch położyć kisiel . Dekorować płatkami świeżej róży lub innymi elementami zgranymi kolorystycznie lub tematycznie.