Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Deser w pomarańczach z nutą jagodową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Szybki, pyszny i tani deser w pomarańczach.

Deser w pomarańczach z nutą jagodową Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Deser w pomarańczach z nutą jagodową

 

  • 2 duże pomarańcze
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 mały kubeczek śmietany 30%
  • 1 op fixu do śmietany
  • 1 kopiasta łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki jagód z syropu (ze słoika)
  • wafle i paluszki ptysiowe do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Deser w pomarańczach z nutą jagodową
Galaterkę rozpuszczamy w 1,5 szkl wrzątku. Lekko przestudzoną galaretkę wylewamy na talerz wyłożony folią spożywczą. Odstawiamy do stężenia. Śmietanę (schłodzoną) ubijamy na sztywno z fixem oraz cukrem pudrem. Dodajemy jagody i dokładnie miksujemy. Z pomarańczy wydrążamy miąższ, tak aby powstały miseczki. Pozostały miąższ drobno kroimy. Galaretkę kroimy w kostkę. Do przygotowanych pomarańczowych miseczek nakładamy naprzemiennie porcje kremu jagodowego, galaretki oraz pomarańczy. Wierzch dekorujemy waflem, paluszkami ptysiowymi oraz pozostałym kremem.
Deser w pomarańczach z nutą jagodową
Galaterkę rozpuszczamy w 1,5 szkl wrzątku. Lekko przestudzoną galaretkę wylewamy na talerz wyłożony folią spożywczą. Odstawiamy do stężenia.
Deser w pomarańczach z nutą jagodową
Śmietanę (schłodzoną) ubijamy na sztywno z fixem oraz cukrem pudrem. Dodajemy jagody i dokładnie miksujemy.
Deser w pomarańczach z nutą jagodową
Z pomarańczy wydrążamy miąższ, tak aby powstały miseczki.