Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Deser wenecki

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Cytrynę sparzyć, dokładnie wyszorować i zetrzeć. W misce utrzeć żółtka z

Deser wenecki

Składniki:

Deser wenecki

 

  • 4 żółtka
  • 15 dag cukru
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • biszkopty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Deser wenecki
Cytrynę sparzyć, dokładnie wyszorować i zetrzeć. W misce utrzeć żółtka z cukrem, aż nabiorą jasnego koloru i dodać otartą skórkę cytrynową. Miskę włożyć do dużego naczynia z bardzo gorącą wodą, dodawać po trochu wino i miksować do czasu, aż krem zacznie gęstnieć. Deser podawać na gorąco w szklanych pucharkach, udekorowany biszkoptami.

Tagi:

biszkopt