Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Deser z gruszkami i knoppersami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny deser z twarogiem, karmelizowanymi gruszkami i pokruszonymi wafelkami.

Deser z gruszkami i knoppersami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser z gruszkami i knoppersami

 

  • 5-6 małych gruszek
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 opakowanie galaretki agrestowej
  • 20 dkg mielonego twarogu
  • 15 dkg jogurtu bałkańskiego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 wafelki Knoppers
  • czekolada w młynku - wg uznania

Sposób przygotowania:

Deser z gruszkami i knoppersami
Gruszki obrać, usunąć im gniazda nasienne. Gruszki pokroić na mniejsze kawałki. Na suchą patelnię rozsypać cukier kryształ. Podgrzewać tak długo, aż cukier się rozpuści i zacznie zmieniać kolor na złoty. Do karmelu wrzucić kawałki gruszek. Podgrzewać dalej tak długo, aż karmel się rozpuści, a prawie cały płyn odparuje (od czasu do czasu zamieszać). Gruszki ostudzić. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, ostudzić ją, zostawić do stężenia. Twaróg dokładnie wymieszać z jogurtem i cukrem pudrem. Odłożyć 4 łyżki masy. Do reszty wlać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Masę z galaretką rozłożyć na przemian z gruszkami do pucharków lub wysokich szklanek. Schłodzić w lodówce. Wafelki pokruszyć. Rozłożyć je na każdej porcji deseru. Na wierzchu rozłożyć pozostawioną masę twarogową, posypać czekoladą z młynka.
Deser z gruszkami i knoppersami
Obrane i pokrojone gruszki wrzucone do karmelu.
Deser z gruszkami i knoppersami
Mielony twaróg dokładnie wymieszany z jogurtem bałkańskim i cukrem pudrem.
Deser z gruszkami i knoppersami
Tężejąca galaretka agrestowa dodana do masy twarogowej.
Deser z gruszkami i knoppersami
Masa twarogowa z galaretką rozłożona na przemian z gruszkami do wysokich szklanek.

Tagi:

czekolada