Sposób przygotowania:
Deser z gruszkami i knoppersami
Gruszki obrać, usunąć im gniazda nasienne. Gruszki pokroić na mniejsze kawałki. Na suchą patelnię rozsypać cukier kryształ. Podgrzewać tak długo, aż cukier się rozpuści i zacznie zmieniać kolor na złoty. Do karmelu wrzucić kawałki gruszek. Podgrzewać dalej tak długo, aż karmel się rozpuści, a prawie cały płyn odparuje (od czasu do czasu zamieszać). Gruszki ostudzić. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, ostudzić ją, zostawić do stężenia. Twaróg dokładnie wymieszać z jogurtem i cukrem pudrem. Odłożyć 4 łyżki masy. Do reszty wlać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Masę z galaretką rozłożyć na przemian z gruszkami do pucharków lub wysokich szklanek. Schłodzić w lodówce. Wafelki pokruszyć. Rozłożyć je na każdej porcji deseru. Na wierzchu rozłożyć pozostawioną masę twarogową, posypać czekoladą z młynka.