agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Deser z letnich kwiatów

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny i bardzo wykwintny deser

Deser z letnich kwiatów

Składniki:

Deser z letnich kwiatów

 

  • na bezy: 2 białka,
  • 0,5 szklanki cukru
  • na krem:
  • serek mascarpone 250 g
  • mleko skondensowane słodzone 150 ml
  • kwiaty jadalne: pelargonie, bratki, stokrotki,
  • cukier puder 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Deser z letnich kwiatów
W pierwszej kolejności nalezy białka oddzielić od żółtek, w wysokim naczyniu ubić pianę z białek. W dalszej kolejności powstałą masę nalezy włożyć do woreczka na krem i wyciskać bezy na papier do pieczenia. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 45 -50 minut w temperaturze około 150 stopni C. W dalszej kolejności należy przygotować krem, w tym celu należy zmiksować serek mascarpone z mlekiem skondensowanym na puszystą masę. Kwiaty delikatnie pokrywamy ubitym białkiem, posypujemy cukrem pudrem i odkładamy w chłodne miejsce na około pół godziny. Kiedy bezy wystygną smarujemy jedną bezę kremem i dociskamy drugą bezą. Dekorujemy kwiatami jadalnymi w cukrze. Serwujemy jako deser.