Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Deser z pomarańczy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Deser podawać na zimno lub na gorąco.

Deser z pomarańczy

Składniki:

Deser z pomarańczy

 

Sposób przygotowania:

Deser z pomarańczy
Pomarańcze wyszorować pod bieżącą ciepła wodą, ugotować
w skórce do miękkości, zetrzeć na tarce razem ze skórką. Utrzeć żółtka z cukrem do białości i połączy ze startą pomarańczą.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać mąkę i delikatnie wymieszać z żółtkami i pomarańczą. Masę wlać do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i oprószonego bułka tartą. Włożyć do gorącego piekarnika i piec 20 minut. Deser ozdobić bitą śmietaną
i ćwiartkami pomarańcza.