Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Deser z twarogiem i jajkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Deser z galaretką i pianką twarogowo-jajeczną.

Deser z twarogiem i jajkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser z twarogiem i jajkami

 

  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 2 jajka
  • 12 łyżeczek cukru
  • 200 g mielonego twarogu

Sposób przygotowania:

Deser z twarogiem i jajkami
Galaretkę agrestową rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, ostudzić, rozlać do pucharków i odstawić do stężenia do lodówki. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, a następnie ostudzić. Jajka krótko sparzyć wrzątkiem, następnie oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać połowę cukru i utrzeć na puszysty krem. Krem z żółtek dodać do twarogu i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypywać do nich resztę cukru, cały czas ubijając. Ubitą pianę dodać do masy twarogowej i bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Jak galaretka pomarańczowa zacznie tężeć, dodać ją do masy twarogowo-jajecznej i wymieszać. Masę z twarogiem rozłożyć do pucharków na sztywną galaretkę agrestową. Ponownie odstawić do lodówki. Jak wierzchnia masa zastygnie, można podawać.
Deser z twarogiem i jajkami
Ostudzona galaretka agrestowa rozlana do pucharków.
Deser z twarogiem i jajkami
Żółtka utarte z połową cukru na puszysty krem.
Deser z twarogiem i jajkami
Utarte z cukrem żółtka wymieszane z mielonym twarogiem.
Deser z twarogiem i jajkami
Białka jaj ubite z resztą cukru na sztywną pianę.

Tagi:

jajko jajka