alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Domowe mleko kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Uwielbiam mleko kokosowe :) jednak to sklepowe daje wiele do życzenia, poza tym jest drogie. Możemy domowym sposobem przygotować je sami.

Domowe mleko kokosowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowe mleko kokosowe

 

  • 1 szkl niesiarkowanych wiórków kokosowych
  • 2 szkl gorącej wody

Sposób przygotowania:

Domowe mleko kokosowe
Wiórki kokosowe zalewamy wodą (najlepiej zrobić to od razu w wysokim szklanym naczyniu, w którym będziemy później je blendować). Odstawiamy na kilka godzin (może być nawet cała noc) aby wchłonęły wodę. Po tym czasie rozdrabniamy je za pomocą blendera. Następnie przelewamy je przez dość gęste sito lub gazę. Mleko jest już gotowe. Do picia możemy je dosłodzić np syropem z agawy. Pozostałe wiórki możemy również wykorzystać np do ciast, muffinek, owsianki czy jaglanki. Smacznego :)
Domowe mleko kokosowe
wiórki kokosowe zalewamy wodą i odstawiamy