Sposób przygotowania:
Dżem truskawkowy z miodem i rodzynkami
Surowe, oszypułkowane (bez ogonków) truskawki wsypać do dużej miski i zasypać cukrem. Odstawić na noc.
Odcedzić sok (z którego też można zrobić przetwory).
Odcedzone truskawki rozdrobnić lub zmiksować i wymieszać z ŻelFixem.
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie.
Uwaga!!! Nawet jeśli na opakowaniu ŻelFixu napisano, że wystarczy ono na 500g owocu, my mieszamy składniki w proporcji: 1 ŻelFix na 1kg owocu (świeżego - tyle ile mieliśmy początkowo) Można oczywiście postępować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale mnie zawsze wychodzi bardzo gęsty dżem przy takich proporcjach.
Truskawki wymieszane z ŻelFixem wstawiamy na bardzo mały ogień i mieszamy, aż do zagotowania. Gotujemy 1-2 minuty i dodajemy miód i odsączone rodzynki. Mieszamy.
Czekamy, aż się zagotuje i nalewamy do wyparzonych słoików.
Mocno dokręcamy i stawiamy do góry dnem.
Dżem jest troszkę kwaskowy - jeśli ktoś lubi słodszy polecam dodać cukier w czasie gotowania z ŻelFixem (tak jak na opakowaniu).
Doskonały na kanapki lub jako "nadzienie" do Pleśniaka
Odcedzić sok (z którego też można zrobić przetwory).
Odcedzone truskawki rozdrobnić lub zmiksować i wymieszać z ŻelFixem.
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie.
Uwaga!!! Nawet jeśli na opakowaniu ŻelFixu napisano, że wystarczy ono na 500g owocu, my mieszamy składniki w proporcji: 1 ŻelFix na 1kg owocu (świeżego - tyle ile mieliśmy początkowo) Można oczywiście postępować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale mnie zawsze wychodzi bardzo gęsty dżem przy takich proporcjach.
Truskawki wymieszane z ŻelFixem wstawiamy na bardzo mały ogień i mieszamy, aż do zagotowania. Gotujemy 1-2 minuty i dodajemy miód i odsączone rodzynki. Mieszamy.
Czekamy, aż się zagotuje i nalewamy do wyparzonych słoików.
Mocno dokręcamy i stawiamy do góry dnem.
Dżem jest troszkę kwaskowy - jeśli ktoś lubi słodszy polecam dodać cukier w czasie gotowania z ŻelFixem (tak jak na opakowaniu).
Doskonały na kanapki lub jako "nadzienie" do Pleśniaka
olimpia200