Sposób przygotowania:
EKSPRESOWA FASOLKA PO BRETOŃSKU Z PIECZARKAMI I CZ
Przepis:
1 duża cebula drobno pokrojona
3 ząbki czosnku drobno pokrojone
3 łyżki oleju
200 g pieczarek pokrojonych w plasterki
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki suszonego cząbru
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku
2 puszki fasoli
400 g przecieru pomidorowego
1 łyżeczka masła
sól i pieprz
W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, lekko solimy, smażymy na małym ogniu mieszając przez 3 minuty, dodajemy pieczarki, zwiększamy ogień, smażymy mieszając przez około 5 minut, żeby odparować wodę, dodajemy czosnek, smażymy przez 1 minutę, dodajemy fasolę (z jednej puszki z zalewą, a z drugiej odsączoną), majeranek, tymianek, przecier pomidorowy, paprykę, mieszamy, przykrywamy, dusimy przez 5 minut, dodajemy masło, doprawiamy solą, pieprzem i cząbrem, mieszamy, gotujemy przez minutę, podajemy na gorąco.
1 duża cebula drobno pokrojona
3 ząbki czosnku drobno pokrojone
3 łyżki oleju
200 g pieczarek pokrojonych w plasterki
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki suszonego cząbru
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku
2 puszki fasoli
400 g przecieru pomidorowego
1 łyżeczka masła
sól i pieprz
W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, lekko solimy, smażymy na małym ogniu mieszając przez 3 minuty, dodajemy pieczarki, zwiększamy ogień, smażymy mieszając przez około 5 minut, żeby odparować wodę, dodajemy czosnek, smażymy przez 1 minutę, dodajemy fasolę (z jednej puszki z zalewą, a z drugiej odsączoną), majeranek, tymianek, przecier pomidorowy, paprykę, mieszamy, przykrywamy, dusimy przez 5 minut, dodajemy masło, doprawiamy solą, pieprzem i cząbrem, mieszamy, gotujemy przez minutę, podajemy na gorąco.