Czosnek – jest rośliną leczniczą należącą do rodziny amarylkowatych pochodzącą z Azji Środkowej. Ze względu na jego wielki wpływ leczniczy jak i kulinarny uprawa tej rośliny rozprzestrzeniła się w krótkim czasie na wszystkie kontynenty świata. Pomimo tego, iż uprawiany jest na całym świecie najkorzystniejsze warunki do uprawy ze względu na glebę znajdują się w Hiszpanii, Turcji, Indii i Egipcie. Istnieje wiele gatunków czosnku. Najbardziej znane to: pospolity, niedźwiedzi, zielony, dziki, wężowy. W kuchni stosowany jest jako przyprawa do wielu potraw.
Zawartość
W tym tzw. przez wiele osób antybiotyku znajduje się wiele składników tj. związki flawonoidowe, saponiny, aminokwasy, cukry, witaminy (B1, B2, PP, C i A), sole mineralne (potasu, wapnia, magnezu) oraz mikroelementy (kobalt, chrom, nikiel). Najcenniejsze to co jest w czosnku to tzw. olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę. Związki te wydają charakterystyczny ostry zapach.
Działanie
Badania wykazały, iż czosnek skutecznie zapobiega i zwalcza infekcje wirusowe układu oddechowego. Wpływ na to mają olejki eteryczne, które są w nim obecne. Przeciwdziała powstawaniu przeziębień i grypy, zmniejsza zmiany miażdżycowe, wspomaga trawienie, niszczy pasożyty jelit jaki i obniża możliwość wystąpienia choroby nowotworowej. Obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu. Zmniejsza bóle głowy i ułatwia zasypianie. Natomiast w nadmiarze może wywołać działanie niepożądane tj. ból głowy, uczucie zmęczenia oraz biegunkę.
Zastosowanie
Stosowany jako przyprawa podnosi on znacznie smak potraw z mięsa, ryb, owoców morza, marynat, dipów. Najlepiej spożywać go w postaci surowej. Dzięki temu nie traci właściwości. Obróbka termiczna pozbawia go licznych właściwości bakteriobójczych.
Zawartość
W tym tzw. przez wiele osób antybiotyku znajduje się wiele składników tj. związki flawonoidowe, saponiny, aminokwasy, cukry, witaminy (B1, B2, PP, C i A), sole mineralne (potasu, wapnia, magnezu) oraz mikroelementy (kobalt, chrom, nikiel). Najcenniejsze to co jest w czosnku to tzw. olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę. Związki te wydają charakterystyczny ostry zapach.
Działanie
Badania wykazały, iż czosnek skutecznie zapobiega i zwalcza infekcje wirusowe układu oddechowego. Wpływ na to mają olejki eteryczne, które są w nim obecne. Przeciwdziała powstawaniu przeziębień i grypy, zmniejsza zmiany miażdżycowe, wspomaga trawienie, niszczy pasożyty jelit jaki i obniża możliwość wystąpienia choroby nowotworowej. Obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu. Zmniejsza bóle głowy i ułatwia zasypianie. Natomiast w nadmiarze może wywołać działanie niepożądane tj. ból głowy, uczucie zmęczenia oraz biegunkę.
Zastosowanie
Stosowany jako przyprawa podnosi on znacznie smak potraw z mięsa, ryb, owoców morza, marynat, dipów. Najlepiej spożywać go w postaci surowej. Dzięki temu nie traci właściwości. Obróbka termiczna pozbawia go licznych właściwości bakteriobójczych.