Natalavska

Natalavska

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Paszteciki z mięskiem rosołowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 500
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Paszteciki z mięsem rosołowym to smakowita przekąska wykorzystująca mięso z rosołu łącząc je z warzywami, fasolą i aromatycznymi przyprawami. Całość otulona pełnoziarnistym ciastem pieczona na złoto skusi niejednego smakosza!

Paszteciki z mięskiem rosołowym

Składniki:

Paszteciki z mięskiem rosołowym

ciasto

  • w przypadku braku czasu użyć gotowe ciasto francuskie
  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • 200 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli celtyckiej
  • 250 g twarogu chudego

nadzienie

przyprawy

  • sól celtycka
  • świeżo mielony pieprz
  • łyżeczka majeranku
  • łyżka sosu sojowego
  • ½ pęczku natki pietruszki
  • większa szczypta kurkumy
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów

dodatki

Sposób przygotowania:

Paszteciki z mięskiem rosołowym
1. Sypiemy kopiec z mąki, robimy w nim dołek, dodajemy pokrojone masło, twaróg, sól, żółtka i proszek do pieczenia
2. Siekać nożem do momentu aż składniki zaczną się łączyć następnie zagnieść ręką, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki
3. Kroimy w drobną kostkę cebulę i czekamy aż się zeszkli na maśle
4. Mięso, marchewkę mielimy w maszynce lub blenderze, dodajemy cebulę, jajko, przyprawy, kaszę mannę, fasolę, tartego ogórka i podlewamy lekko bulionem
5. Ciasto wyjąć z lodówki wyjąć na blaszkę i rozwałkować na 0,5 cm naleśnik na który nakładamy małe porcje nadzienia (tylko na połowie) a drugą połową ciasta przykrywamy i tniemy nożem na mniejsze części
6. Gotowe paszteciki posmarować żółtkiem z mlekiem i posypać siemieniem lnianym i sezamem, pokroić plasterki mozzarelli
7. Piec w 200 stopniach 15-20 minut aż nabiorą złotego koloru
8. Podawać z barszczem czerwonym lub jako dodatek do lunchboxa ;)