Namffoh

Namffoh

Starszy Kucharz
[Przepisów: 10]

Espresso z ajerkoniakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pięknie podana kawa. Idealna na chłodne wieczory lub po obfitym posiłku. Poczujesz się jak w luksusowej kawiarni.

Espresso z ajerkoniakiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Espresso z ajerkoniakiem

 

  • miarka kawy sypanej
  • 50 ml pełnotłustego mleka
  • 1 mała łyżeczka ajerkoniaku
  • cukier/słodzik wedle uznania
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Espresso z ajerkoniakiem
Mleko wlewamy do filiżanki i podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Dosypujemy słodzik/cukier i spieniamy je na sztywno. Dodajemy łyżeczkę ajerkoniaku. W ekspresie ciśnieniowym zaparzamy kawę i wlewamy do filiżanki z mlekiem. Delikatnie mieszamy. Gotową kawę posypujemy odrobiną cynamonu.
Espresso z ajerkoniakiem
Jeśli nasz ekspres nie posiada funkcji spieniania mleka możemy zaopatrzyć się w taki poręczny gadżet, który szybko zamieni mleko w lekką piankę.
Espresso z ajerkoniakiem
Espresso to mocna kawa więc nie powinniśmy nalewać całej filiżanki. Maksymalnie do połowy.
Espresso z ajerkoniakiem
Chyba żaden smakosz kawy nie oprze się takiej filiżance energii.

Tagi:

kawa