Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 325]

Francuskie gwiazdeczki z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo szybkie do upieczenia i zarazem bardzo smaczne ciasteczka z dodatkiem marmolady różanej. Polecam do popołudniowej kawki i herbatki

Francuskie gwiazdeczki z marmoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuskie gwiazdeczki z marmoladą

 

  • 1 rulon ciasta francuskiego
  • 1 jajko wiejskie
  • marmolada różana wg uznania

Sposób przygotowania:

Francuskie gwiazdeczki z marmoladą
1. Przygotowałam rulon gotowego ciasta francuskiego, który rozwinęłam, a następnie specjalną foremką wycięłam gwiazdy.

2. W filiżance roztrzepałam widelcem jajko, a potem posmarowałam wycięte gwiazdeczki pędzelkiem.

3. Posmarowane gwiazdki przełożyłam na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdą gwiazdkę na środek położyłam łyżeczkę marmolady różanej.

4. Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C i wstawiłam blachę z gwiazdami na 15 minut.

5. Upieczone gwiazdki wystudziłam. Można je też ewentualnie posypać cukrem pudrem, jeśli ktoś lubi słodsze.

Smacznego !
Francuskie gwiazdeczki z marmoladą
Rowinięcie rulonu ciasta francuskiego i wycięcie gwiazdek
Francuskie gwiazdeczki z marmoladą
Wyłożenie blachy z piekarnika papierem i przełożenie gwiazdek
Francuskie gwiazdeczki z marmoladą
Posmarowanie jajkiem i położenie marmolady różanej
Francuskie gwiazdeczki z marmoladą
Studzenie upieczonych gwiazdeczek francuskich