Sposób przygotowania:
Pierogi piernikowe z piecaCiasto
Do miski wsypać 1 szklankę maki, dodać drożdże, cukier, letnie mleko, roztrzepane jajka, olej i szczyptę soli, wymieszać łyżką.
Następnie dodać pozostałą część mąki i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Farsz
Suszone owoce zalać gorącą wodą i odstawić na 20- 30 min. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Owoce odcedzamy i zblendować.
Dodać do nich startą czekoladę i przyprawę do piernika. Dokładnie wymieszać.
Wykonanie pierogów
Oderwać kawałek wyrośniętego ciasta i na posypanej mąką stolnicy rozwałkować dość cienko. Wykroić koła o średnicy 7-10 cm w zależności jakiej wielkości pierogi chcemy uzyskać.
Nałożyć ok. 1 pełnej łyżeczki farszu i dokładnie zlepić brzeg pieroga, dociskając widelcem.
Posmarować wierzch pierogów roztrzepanym jajkiem i posypać wiórkami kokosowymi.
Piec przez 15-20 min. w temp. 200 stopni.
Podawać na ciepło lub na zimno.