kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Galaretka domowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Delikatna, domowa galaretka z agaru o dowolnym smaku-dla wegetarian i nie tylko!

Galaretka domowa

Składniki:

Galaretka domowa

 

  • 1 szklanka klarownego soku owocowego
  • 1/2 łyżeczki agaru
  • 2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Galaretka domowa
Szklankę soku słodzimy 2 łyżeczkami cukru-musi się całkiem rozpuścić.4/5 zawartości szklanki wlewamy do rondelka i gotujemy.W reszcie soku rozpuszczamy agar.Wlewamy sok z agarem do gotującego się soku.Gotujemy mieszając.Przelewamy galaretkę do salaterki, studzimy a następnie chłodzimy około 2 godzin w lodówce.Możemy podawać z bitą śmietana czy z owocami.Uwaga -galaretka jest delikatna i trzeba jeść łyżeczką, mocniejszą można zrobić zwiększając ilość agaru np do 3/4 łyżeczki na 1 szklankę soku.Smacznego!