olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Galaretka pomaranczowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

smaczna i zdrowa galaretka z lekkim posmakiem bialego wina

Galaretka pomaranczowa

Składniki:

Galaretka pomaranczowa

 

  • 300g pomarancz
  • 100g cukru
  • szklanka wody
  • 1/2szkl. kremowki
  • cytryna
  • szklanka bialego wytrawnego wina
  • 20g zelatyny
  • 1 lyzka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Galaretka pomaranczowa
Pomarancze umyc, sparzyc wrzaca woda, osuszyc, zetrzec wierzchnia warstwe skork na tarce o drobnych oczkach, zalac wrzaca woda z curkem. Dodac namoczona w zimnej, przefgotowanej wodzie zelatyne, zagotowac mieszajac trzepaczka. Nastpenie wlac wino, sok z pomarancz i cytryny. Kompotierki oplukac zimna woda, wlac galaretke i pozostawic w lodowce do zesztywnieniwa. Udekorowac bita smietana (pzo zastygnieciu).