olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Gofry chrupkie

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

prosty i szybki sposób na domowej roboty gofry. Przepis zawiera wiele porad.

Gofry chrupkie

Składniki:

Gofry chrupkie

 

  • 2 dosyć duże jaja, najlepiej z wolnego wybiegu
  • 2szkl. 3,2% mleka
  • 2szklanki mąki pszennej
  • 12 łyżeczek oleju + olej do smarowania gofrownicy
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia (nie więcej!, bo będzie czuć sodą)
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Gofry chrupkie
Do miski wbić żółtka, oddzielając je od białek. Dodać mleko, mąkę, olej, proszek do pieczenia, cukier i sól. Zmiksować do uzyskania żółto-pomarańczowej masy lekko przymulonej. Białka ubić na sztywną pianę (w razie potrzeby dodać mniej niż szczyptę soli aby je szybko ubić). W tym czasie polać gofrownicę olejem, rozgrzać ją lekko. Połączyć ubitą pianę z masą. Wylewać na natłuszczone blachy gofrownicy. Piec 12-15 minut do uzyskania złotego koloru. Gotowe gofry potrzymać chwilę w ręce(albo oprzeć o butelkę, stolnicę itp.), ułożone w pionowe- będą mniej gumowate, bardziej chrupkie.

Tagi:

gofry desery