Anna555

Anna555

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Gruszka w czerwonym winie z marcepanem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ładnie wyglądający i smaczny deser.

Gruszka w czerwonym winie z marcepanem.

Składniki:

Gruszka w czerwonym winie z marcepanem.

 

  • ładne, twarde gruszki,
  • czerwone wino w ilości zakrywającej gruszki w garnku
  • 4 łyżeczki przyprawa do grzańca lub łyżeczka cynamonu, kilka goździków
  • 3 łyżeczki cukru
  • marcepan,

 

Sposób przygotowania:

Gruszka w czerwonym winie z marcepanem.
Gruszki delikatnie obieramy. Gruszki wkładamy do garnka zalewamy winem dodajemy przyprawę do grzańca. Gotujemy gruszki aż do miękkości. Wyłączamy, pozostawiamy w garnku jeszcze przez kilka minut, by gruszki uzyskały oczekiwany przez nas kolor. Marcepan wałkujemy, wycinamy pasek i oplatamy nim gruszkę.

Tagi:

przyprawy