rozwodka01

rozwodka01

Szef Kuchni
[Przepisów: 105]

Gruszki lub jabłka z imbirem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Gruszki lub jabłka z imbirem podajemy je ze śmietanką.

Gruszki lub jabłka z imbirem

Składniki:

Gruszki lub jabłka z imbirem

 

  • 2 porcje
  • 8 mniejszych gruszek lub jabłek
  • 10 dag cukru
  • 1 mała łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • 1 cytryna

 

Sposób przygotowania:

Gruszki lub jabłka z imbirem
Owoce obieramy i kroimy na połówki, usuwając gniazda nasienne. Do dość dużego garnka wlewamy 2,5 dl wody, dodajemy cukier, imbir oraz tartą skórkę i sok z cytryny, zagotowujemy, wkładamy gruszki (jabłka) i dusimy 15 min. na umiarkowanym ogniu. Następnie owoce kładziemy na półmisek, zalewamy zgęstniałym sosem imbirowym i schładzamy.